Юридичні послуги для фізичних та юридичних осіб, іноземців на території України та за кордоном
en_US
ru_RU

Позбавлення і повернення водійських прав


Позбавлення водійського посвідчення – це одне з найбільш неприємних покарань за правопорушення на дорозі. Всі цього побоюються, але не завжди у водіїв виходить дотримуватися правил дорожнього руху. Якщо раптом таке сталося, то буде потрібно попотіти, щоб сісти назад за кермо. Повернення прав це не така проста процедура, як може здатися на перший погляд.


За які правопорушення можуть позбавити прав

Позбавити водія права на керування автомобілем може тільки суд, який призначається після порушення особою правил дорожнього руху. Законодавство України передбачає 17 підстав для вилучення прав у винного водія. Ось основні з них:

  • Відмова зупинятися на вимогу співробітника ДАІ;
  • Порушення правил експлуатації ТЗ повторно;
  • Створення аварійно-небезпечної ситуації;
  • Участь в дорожньо-транспортній пригоді;
  • Водіння в нетверезому вигляді, а також під дією інших речовин, що знижують швидкість реакції і увагу.

Надішліть запит на зворотний зв’язок з нашим юристом

Будь ласка, введіть Ваш контактний телефон у форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом*

Є два різних поняття позбавлення прав – позбавлення права керування і тимчасове вилучення посвідчення водія. Забрати права на керування автомобілем може тільки суд, а ось вилучити права тимчасово за статтями, що передбачають такий вид покарання може і інспектор. Максимальний термін вилучення посвідчення без рішення суду 3 місяці. Якщо водія не притягли до відповідальності протягом трьох місяців з дня правопорушення, то він має право на повернення прав.

При вилученні посвідчення водія повинна бути дотримана процедура. Інспектор зобов’язаний поставити в протоколі позначку про адміністративне правопорушення та видати «тимчасові права». Без цього тимчасового дозволу водій не може законно їздити на ТЗ, тому необхідно обов’язково вимагати його видачу.


Повернення прав після позбавлення

Якщо посвідчення у все-таки відібрали, то повернення прав зажадає, як мінімум три місяці, за умови, що суд не прийме інше рішення. Для того щоб повернути вилучені документи потрібно прийти у відділення Державтоінспекції за місцем прописки або в районі де сталося вилучення прав і надати наступні документи:

  • Паспорт та ідентифікаційний код;
  • Тимчасові водійські права;
  • Довідка з суду про те, що вердикт у справі ще не винесено.

Місце подачі документів залежить від виду правопорушення. Якщо права відібрали через ДТП, то їх слід забирати в районі події. Коли посвідчення віднімають через перевищення швидкості або п’яною їзди, то їх можна отримати у відділенні ДАІ за місцем прописки. Але не завжди місцезнаходження водійського посвідчення можна легко визначити, так як існує ймовірність порушення норм документообігу. Краще відразу питати про місцезнаходження прав у даішників, що оформляють протокол, або у судді, який виносить вердикт.

У разі, коли суд вже відбувся, може бути присуджено одне з двох покарань: адміністративний штраф або призначений термін позбавлення прав на водіння. При призначенні штрафу, його необхідно сплатити і отримати завірену постанову суду. З цими документами можна повернути вилучені права в відділенні ДАІ. При призначенні судом терміну позбавлення посвідчення, повернення прав стане можливим тільки після його закінчення і здачі іспиту на ПДР.

При необхідності рішення суду завжди можна оскаржити у вищому органі. Якщо оформлення вилучення прав відбувалося з порушеннями і дії співробітників ДАІ були неправомірними, то це дає підстави для повернення водійського посвідчення. Щоб здійснити повернення прав в цьому випадку будуть потрібні послуги кваліфікованих юристів, які знаються на цій сфері. Головне пам’ятати, що безвихідних ситуацій не буває і завжди можна знайти рішення.

Запит зворотного зв’язку з юристом

Будь ласка, введіть Ваш телефон у форму і наш юрист зв’яжеться з Вами найближчим часом*


Повернення до змісту у статті:


Резюме статті та авторські права:


Залишити відповідь