Юридичні послуги для фізичних та юридичних осіб, іноземців на території України та за кордоном
en_US
ru_RU

Позбавлення водійських прав за аліменти в Україні


У зв’язку з тим, що число справ про примусове стягнення аліментів в Україні продовжує зростати, депутати Верховної Ради вирішили посилити відповідальність за їх несплату. За 2017 рік понад 600 тис. жителів країни намагалися ухилитися від обов’язків щодо забезпечення своїх неповнолітніх дітей. Тому тепер злісна несплата аліментів більше 6 місяці буде каратися позбавленням водійських прав.


Основні нововведення в закон про аліменти

Згідно з новими законами особи, які навмисно ухиляються від сплати аліментів більше півроку можуть бути тимчасово позбавлені права на водіння ТЗ. Для цього державний виконавець звертається до поліції з відповідною постановою, яка припиняє дію посвідчення. У Міністерстві Юстиції сподіваються, що подібне покарання посприяє більш відповідальному ставленню до даного питання.

Крім того, був доданий ряд додаткових заходів, які посилюють відповідальність за несплату аліментів більше 6 місяців:

  • тепер боржник не може виїжджати за кордон до погашення заборгованості;
  • у неплатника віднімається право на заборону або дозвіл дитині виїжджати в іншу країну;
  • боржник не може більше мати дозвіл на зброю або полювання;
  • неплатника можуть примусити виконувати громадські роботи більше 2-х місяців, оплата за які відправляється одержувачу аліментів.

Крім того, законодавець ухвалив, що при подачі на аліменти суд більше не стягує ніяких мит і комісій. Це полегшує процес отримання аліментів для осіб, які потребують них.

Надішліть запит на зворотний зв’язок з нашим юристом

Будь ласка, введіть Ваш контактний телефон у форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом*


Нюанси позбавлення прав за аліменти

Разом з цим в законі є деякі винятки, що стосуються неплатників аліментів, яким водійські права необхідні для роботи. До них відносяться: військові, таксисти, працівники транспортних компаній і т.д. Ці виключення пояснюються дуже просто – адже якщо аліментщика позбавити можливості заробляти, то він не зможе виплатити заборгованість.

Також варто відзначити, що при винесенні санкцій злісному неплатнику, він має право оскаржити ці постанови. Але у нього повинні бути об’єктивні і вагомі причини, через які він не міг виплачувати аліменти більше півроку.

Запит зворотного зв’язку з юристом

Будь ласка, введіть Ваш телефон у форму і наш юрист зв’яжеться з Вами найближчим часом*


Повернення до змісту у статті:


Резюме статті та авторські права:


Залишити відповідь