Юридичні послуги для фізичних та юридичних осіб, іноземців на території України та за кордоном
en_US
ru_RU

Оформлення ІПН в Україні


Індивідуальний податковий номер або ІПН – це унікальний код, що складається з 10 цифр, який присвоюється кожному жителю України. Цей документ видається після досягнення громадянином чотирнадцятирічного віку. Оформлення ІПН в Україні стало обов’язковим з 1996 року. Введення ідентифікаційного коду полегшило життя як податковим органам, так і самим громадянам. За допомогою нього можливо дізнатися всю податкову історію будь-якої особи.


Кому потрібен ІПН в Україні?

Індивідуальний податковий номер необхідний будь-якій фізичній особі громадянину України, а також нерезиденту, який планує займатися комерційною діяльністю на території країни. Без цього документа ви не зможете влаштуватися на роботу, відкрити рахунок в банку, купити квартиру, отримати спадок і багато чого іншого. У деяких навчальних закладах можуть вимагати індикаційний номер, хоча за законами вони не мають права цього робити. Але набагато простіше отримати ІПН для дитини ніж судитися.

Надішліть запит на зворотний зв’язок з нашим юристом

Будь ласка, введіть Ваш контактний телефон у форму і ми зв’яжемося з Вами найближчим часом*

Якщо отримання ідентифікаційного номера суперечить релігійним переконанням фізичної особи, то вона має право відмовитися від нього. У цьому випадку податковий облік діяльності ведеться в спеціальному держреєстрі на підставі даних паспорта.


Де можна отримати ІПН в Україні?

Отримання індивідуального податкового номера відбувається в Державній фіскальної службі. Зазвичай для оформлення ІПН звертаються районну ДПІ за місцем прописки, але також можна реалізувати це право за місцем отримання доходів або знаходження іншого об’єкта оподаткування.


Як отримати ІПН в Україні?

Для оформлення индикационного коду потрібно заповнити облікову картку платника податків в одному з уповноважених органів. Форму можна завантажити або отримати в паперовому вигляді на місці. В неї вносяться наступні дані:

  • ПІБ;
  • дата народження;
  • місце реєстрації та громадянство (для нерезидентів);
  • дані паспорта: номер, серія, місце і дата видачі.

З собою потрібно мати паспорт. Для перестраховки краще зробити копії паспортних даних. Подати заяву можна самостійно, а також за допомогою законного представника або уповноваженої особи. Крім цього, є можливість відправити заповнену форму рекомендованим листом або через інтернет на сайті ДФСУ. Якщо отримання ІПН в Україні потрібно неповнолітньому, то за нього документ оформлюють батьки.

Протягом 5 робочих днів співробітники податкової мають підготувати документ до видачі. Після цього терміну ви зможете забрати ваш індивідуальний податковий номер.

Запит зворотного зв’язку з юристом

Будь ласка, введіть Ваш телефон у форму і наш юрист зв’яжеться з Вами найближчим часом*


Повернення до змісту у статті:


Резюме статті та авторські права:


Залишити відповідь